İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanımasının ardından Sloven hükümeti de benzer bir adım için düğmeye bastı.
Sloven hükümeti Filistin devletinin tanınması teklifini kabul etti ve onay için Parlamentoya gönderdi.
Başbakan Robert Golob, hükümetinin tanıma önerisini önümüzdeki hafta başında toplanabilecek parlamentoya gönderdiğini söyledi.
Sloven hükümetinin kararı İspanya, Norveç ve İrlanda'nın Filistin Devleti'ni tanımasından iki gün sonra geldi.
Golob, hükümet toplantısının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bütün dünyanın barışa doğru ilerlemesi gerekiyor. “Barışı sağlamanın yolu iki devletli çözümdür.” dedi.
Slovenya'nın başkenti Ljubljana'daki hükümet binasına Filistin bayrağı asılırken Golob, “Bu karar kimseye, hatta İsrail'e karşı değil, bir barış mesajıdır.” dedi.
Golob bu hafta İsrail'in Refah'ta 1 milyondan fazla Filistinliyi yerinden eden son saldırılara yanıt olarak süreci hızlandırdığını söyledi.
Kararın yürürlüğe girebilmesi için Parlamentonun onayı gerekiyor. Golob'un iktidardaki liberal koalisyonu 90 üyeli parlamentoda büyük çoğunluğa sahip ve oylamanın formalite olması bekleniyor.
Filistin'i tanıyan onuncu AB ülkesi olacak
Bu adımla Slovenya, 27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nin Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıyan onuncu üyesi olacak.
Slovenya, tanıma sürecine Mayıs ayı başında başladı ancak İsrail ile Hamas arasında Gazze'de devam eden savaşta durum düzelene kadar bekleyeceğini söyledi.
140'tan fazla ülke, yani Birleşmiş Milletler'in üçte ikisinden fazlası, Filistin devletini tanıyor.
Filistin devletini tanıma kararı, AB ile İsrail arasındaki ilişkilerin dibe vurduğu anlamına geliyor.
İspanya ve İrlanda, Gazze'nin güneyindeki Refah'ta saldırılarını sürdüren İsrail'e karşı önlem alması için AB'ye baskı yapıyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in hava ve kara saldırılarında 36 bin Filistinli hayatını kaybetti.