Bira fiyatları Avrupa başkentleri arasında büyük farklılıklar gösteriyor; en yüksek maliyetler İskandinav bölgesi, Birleşik Krallık ve Fransa'da bulunuyor. Satın alma gücü pariteleri kullanılarak hesaplanan alkollü içeceklerin fiyat düzeyi dikkate alındığında sıralama önemli ölçüde değişiyor.
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) yaklaşırken futbolseverlerin coşkusu da artıyor.
Milli takımların kıyasıya mücadelesini izleyen taraftarların favori eşlikçisi olan biranın, bu turnuvanın da favorisi olması bekleniyor. Ancak bu deneyimin maliyeti, hayranların bulunduğu yere veya ne kadar uzağa seyahat ettiklerine bağlı olarak önemli ölçüde değişecektir.
En son veriler, ulusal fıçı bira fiyatları ile Avrupa genelinde alkol fiyatlarının genel seviyesindeki keskin farklılıkları ortaya koyuyor ve hayranların karşılaşmayı bekleyebileceği farklı maliyetlerin altını çiziyor.
Kullanıcı tarafından oluşturulan yaşam maliyeti istatistik sitesi Numbeo'ya göre, restoran veya barlarda yerli fıçı bira (0,5 litre) fiyatları Avrupa Birliği (AB) başkentleri arasında farklılık gösteriyor. Örneğin; Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da 2 avroya (69,8 TL) mal olurken, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 8 avroya (279 TL) ulaşabiliyor.
Fiyatlarda İskandinav ülkeleri başı çekiyor
Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA), İngiltere ve AB aday ülkelerinin de yer aldığı listede bira başına 10 avroyla İzlanda'nın Reykjavik şehri birinci sırada yer alırken, onu 9,6 avroyla Norveç'in başkenti Oslo takip ediyor.
Kopenhag ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki, bira başına ortalama 8 euro fiyatla sıralamanın son sıralarında yer alıyor.
Londra'da (7,7 avro) ve Paris'te (7 avro) bir fıçı bira için 7 avrodan fazla ödemeyi beklerken, Bern, İsviçre'de fıçı bira için belirlenen fiyat 6,7 avro civarında.
İskandinav ülkeleri genel olarak Avrupa'daki en yüksek bira fiyatlarına sahip olsa da üç şehir Stockholm'ün (6,7 euro) üzerinde yer alıyor.
Bu durum, bu şehirlerdeki taraftarların, maç günü en sevdikleri içeceklere diğer yerlere göre daha fazla bütçe ayırmak zorunda kaldıklarını gösteriyor.
Buna karşılık Kiev, Minsk ve Kişinev gibi Doğu Avrupa şehirleri çok daha ucuz seçenekler sunuyor. Bira başına en düşük fiyat 1,1 avroyla Kiev'de olurken, onu 1,2 avroyla Minsk ve 1,3 avroyla Kişinev izliyor.
Bira fiyatları da Madrid (3,5 euro) ve Lizbon'da nispeten daha düşük.
Bunların hepsi nominal fiyatlardır ve Satın Alma Gücü Standartlarını (PPS) yansıtmaz. Bu önemli fiyat farkı, bira fiyatlarının daha geniş ekonomik koşulları ve yerel pazar faktörlerini nasıl yansıtabileceğinin altını çiziyor.
Ülkeler arasındaki fiyat farklılıkları
Bazı ülkelerde bira fiyatları da şehirden şehire önemli ölçüde farklılık gösterebilmektedir. Bunun en güzel örneğini veren ülke ise İngiltere, bir biranın fiyatı başkent Londra'da 7,7 euro iken Coventry'de 4,3 euro, Aberdeen'de 4,8 euro ve Sheffield'de 5,2 euro.
Avrupa'nın en ucuz ve en pahalı alkollü içeceği nerede?
Fiyat düzeyi endeksleri (PLI'ler), ülkelerin fiyat düzeylerini, satın alma gücü pariteleri (PPP'ler) kullanılarak hesaplanan AB ortalamasıyla karşılaştırmanıza olanak tanır. PLI 100'ün üzerindeyse ülke AB ortalamasına göre nispeten pahalı demektir. Aksine PLI 100'ün altında ise ülke AB ortalamasına göre nispeten ucuz demektir.
AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat'a göre, 2022 yılında alkollü içeceklerin en pahalı olduğu ülke İzlanda (AB ortalamasının %297'si) olurken, 37 Avrupa ülkesi arasında Macaristan (%82) en ucuz ülke oldu.
AB'de alkollü içeceklerin en pahalı olduğu ülke %213'lük fiyat endeksiyle Finlandiya olurken, onu %210'la İrlanda takip ediyor.
Nominal fiyatlara benzer şekilde alkollü içeceklerde de en yüksek fiyat düzeyi endeksine İskandinav ülkeleri sahiptir. İskandinav ülkeleri ilk üçte yer alırken diğerleri ilk sekizde yer alıyor.
Türkiye ve Yunanistan'daki durum da dikkat çekici. Her iki ülkede de alkollü içeceklerin fiyat seviyeleri sırasıyla %173 ve %153 ile AB ortalamasının oldukça üzerindedir.
AB'nin “Dört Büyük”ü daha ucuzken Birleşik Krallık pahalıdır
Avrupa'nın en büyük beş ekonomisine baktığınızda, Birleşik Krallık'ta alkollü içeceklerin fiyat seviyesinin (%139) AB ortalamasından daha yüksek olduğunu göreceksiniz. Birleşik Krallık verileri 2020 yılına ait olsa ve 2022 yılıyla doğrudan karşılaştırılmasa da genel olarak önemli bilgiler sağlıyor.
Fransa'da endeks %99,9 ile AB ortalamasının hemen altında. Bu oran İspanya'da %97,6, İtalya'da %89,3 ve Almanya'da %86,7 olup, “Dört Büyükler”de alkollü içeceklerin AB genel ortalamasından daha ucuz olduğunu göstermektedir.
37 ülke arasında alkol fiyat seviyeleri en pahalı ülkede en ucuza göre yaklaşık 3,6 kat daha yüksek. AB içinde ise bu fark 2,6 kat.