Sahra tozu güneş enerjisini nasıl etkiler?

Araştırmalar, Sahra tozu vakalarının güneş enerjisi üretimi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Peki sorunu daha iyi yönetmek için ne yapılabilir? Climate Now, Endülüs'teki tozu yenme çabalarını inceledi.

REKLAM

Bu ay Climate Now'da, güneş enerjisi üretimini olumsuz yönde etkileyen, büyüyen Sahra tozu sorununu rapor etmek için Güney İspanya'dayız.

Katalonya ziyaretimiz, Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin, sıcaklıkların 1991-2020 ortalamasının 0,65 santigrat derece üzerinde olduğu Mayıs 2024'ün kaydedilen en sıcak ay olduğunu bildirmesinin ardından gerçekleşti.

Bu, en yüksek sıcaklığın görüldüğü üst üste 12. ay.

Mayıs 2024'te birçok bölgede aşırı hava koşullarına tanık olduk. Brezilya'daki sel felaketleri yarım milyondan fazla insanı yerinden etti, Hindistan'ın Delhi bölgesi 49,9 santigrat derece ile yeni bir aylık rekor kırdı ve Finlandiya'da sıcaklıkların 27 santigrat dereceye ulaşması nedeniyle uyarılar yapıldı.

Avrupa'da şiddetli yağışlar güneybatı Almanya, Belçika ve kuzey İtalya'da su baskınlarına neden oldu.

Sahra tozu nedeniyle büyük güneş enerjisi kayıpları

Sahra tozu, Avrupa'da gökyüzünü turuncuya boyamasıyla, hava kalitesini düşürmesiyle ve çatılarda ve arabalarda ince bir toz tabakası bırakmasıyla biliniyor. Bununla birlikte, güneş pili kirlenmesi adı verilen giderek büyüyen bir sorundan da sorumludur.

Endülüs'teki Jaén Üniversitesi'nden Dr. Mart 2022'de meydana gelen büyük bir kirlilik olayının güneş enerjisi üretim kapasitesini %80'e kadar azalttığını tespit eden raporun yazarları arasında Eduardo F. Fernández ve Profesör Florencia Almonacid ile tanıştık.

Fernández euronews'e “Mars'a benziyordu çünkü her şey kırmızıya dönmüştü” dedi.

Mart 2022 olağanüstü bir durumdu, ancak küçük miktarlardaki toz bile güneş ışığının güneş hücrelerine ulaşmasını %15 oranında azaltabilir ve Avrupa'da güneş enerjisi hızla büyüdüğü için kirlilikten kaynaklanan kayıplar yılda milyarlarca avroya ulaşabilir.

Jaén araştırma grubunun çözüm bulmak için optik laboratuvarlarını kullanmasının nedeni budur. Bazı bilim adamları toza dayanıklı kaplamalar geliştirmeye odaklanırken, diğerleri tozun daha sıcak veya daha soğuk, daha kuru veya yağışlı hava koşullarına tepki olarak nasıl davrandığını araştırıyor.

Dikkate alınması gereken birçok değişken var. Örneğin toz parçacıkları farklı boyutlarda veya renklerde olabilir ve bu durum güneş enerjisi sistemlerinin performansını etkileyebilir.

Panelin çerçevesiz olması veya kenarlarında sert bordür bulunması gibi tasarım unsurları da fark yaratır.

Profesör Almonacid, Sahra tozunun özellikle zorlu olduğunu söylüyor: “Sahra tozunun parçacıkları çok ince. Temizlenmesi çok zor.”

Güneş panellerini temizlemenin maliyet-fayda ikilemi

Yenilenebilir enerji şirketi Sonnedix, her güneş enerjisi sisteminin çıkışını izleyerek ve fotovoltaik panelleri temizlemenin ticari olarak ne zaman mümkün olacağını dikkatle hesaplayarak, kirlilik sorunuyla her gün mücadele ediyor. Temizlik pahalıdır; megawatt başına 400-500 euro civarında. Dolayısıyla sistemin elektriğinin fiyatına bağlı olarak yapılması gereken takaslar var.

Şirketin baş işletme sorumlusu Juan Fernandez euronews'e şöyle konuştu: “Bir üretim şirketiyseniz ve üretilen her kilowatt saat tesisin geliri için önemliyse, tozla ilgili bu ciddi olayların da etkisi vardır.”

Hafif bir çiseleme panelleri daha kirli hale getirebileceğinden, şiddetli sağanak yağışlar bunları ücretsiz olarak yıkayabileceğinden, toz oluşumuna ve yağış türüne göre temizlik periyotlarının planlanmasına yardımcı olmak için artık meteorologlarla birlikte çalışıyor.

“Şiddetli bir Sahra tozu vakası, şebekedeki üretimde önemli bir düşüşe neden olabilir ve bu da şebeke operatörü için sorun haline gelebilir” diye açıklıyor.

“Dolayısıyla öngörü, öngörü ve bunu proaktif olarak yönetme yeteneği çok önemlidir” diyor.

REKLAM

İklim değişikliği nedeniyle Sahra tozu vakaları artıyor mu?

Sahra tozu vakalarında son zamanlarda yaşanan artış normal iklim değişikliğinin bir parçası olabilir ya da başka bir şey olabilir.

Bir Copernicus İklim yetkilisi, “Sahra toz bulutlarının Avrupa'ya ulaşması alışılmadık bir durum olmasa da, son yıllarda bu tür olayların şiddet ve sıklığında bir artış oldu ve bu, potansiyel olarak atmosferik dolaşım düzenlerindeki değişikliklere atfedilebilir” dedi. . Değişim Servisi Euronews'e bilgi veriyor.

Atmosfer dolaşımındaki bu değişikliklerin iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğu varsayılıyor.

Toz uzmanı Dr. Eduardo Fernández: “Bilim, olması gerektiği gibi sonuçlara varma konusunda her zaman ihtiyatlı davranır, değil mi?” Diyor. “Fakat gördüğümüz şey sadece kirlilik değil, aynı zamanda yağış ve rüzgarlarda da aşırı bir artış.”

“Giderek daha fazla Sahra vakası görüyoruz, Kuzey Avrupa'da giderek daha fazla ve bunun küresel ısınmadan kaynaklandığından şüpheleniliyor” diye bitiriyor.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir