İnternette teşhis arayanlara dikkat: hastalık aramak 'hastalıktır'! oldu!

Neredeyse hiç kimse hastalığın adını bilmiyor ama birçoğunun belirtileri var. Sanal dünyada birçok bilgiye birkaç saniye içinde ulaşmak mümkün ancak uzmanlar, hastalık söz konusu olduğunda başvurulacak tek adresin hastane olduğunun altını çiziyor. ATV Ana Haber'e konuşan uzmanlar, hastalık arayan hastalığın tehlikesine değindi.

HASTALIĞIN ADI: SİBERKONDRİ

Uzman psikolog Gizem Ünveren ise şunları söyledi: “Endişeli insanların 'Vay be, bu da oldu mu?' dediğini görüyoruz. Ya da felaket. Çok yanlış bilgiler var, ne yazık ki kirli. Ancak kişinin aslında tanıyı alıp tedaviyi sosyal medyada güvendiği kişilerle yapması çok olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.” “Kişinin kaygısını körükleyen, bizi doktora gitmeye ve uzmana gitmeye iten bir şey var aslında daha olumsuz bir tabloyla karşılaşıyoruz. Burada kaygı, depresyon gibi belirtilerin sıklıkla eşlik ettiğini gözlemliyoruz.” dedi.

İNTERNETTEN TEŞHİS ARAYANLARIN DİKKATİNE

İnternet neredeyse herkesin elinin altında ve doktorlara nazaran daha kolay ulaşılabiliyor. Bir yerde sorun yaşadığımızda arama motorlarına yöneliyoruz.

Ekran görüntüsü 10-26-2024 164859

Konuyla ilgili önemli bir uyarı daha var. Bu durumun yeni psikolojik rahatsızlıklara yol açma ihtimali de bulunmaktadır.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Güntürk, şunları söyledi: “Mesela hasta kan sayımında çok küçük değişiklikler görüyor ve 'Bende lösemi mi var?' diyor. “Çoğu durumda böyle bir şey yoktur. Her şeyi bize bırakın, böyle bir testi kendiniz yorumlamayın ve mutlaka bir doktora danışın.” ifadelerine yer verdi.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir